«

»

jan 28

Véradás

DSC01121Az Egerági Általános Iskolában járt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Tamás Imre az iskola igazgatója szervezi lelkesen minden évben. Az iskola tornatermébe szép számmal érkeztek a lakosok. Láthattunk rutinos és némi izgalommal küzdő első alkalommal vért adókat. Általában 10-20 látogatóval számolhatnak és sajnos így is akad olyan, aki a szándéka ellenére sem adhat vért. Reméljük, hogy minden alkalommal egyre többen gyűlnek össze. Az alábbiakban olvashatnak arról, hogy miért is van szükség a véradásra, ki adhat vért és hányszor.
Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki megmentett három életet!
Miért van szükség a véradásra?
A vér semmivel sem pótolható. Évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van. A vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható. A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják. 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres donor van.

Ki adhat vért?
Aki elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. testsúlya meghaladja az 50 kg-ot, nem vérzékeny, nem ájulékony, nem szoptató anyuka és az, akinél van társadalombiztosítási (TAJ) és lakcímkártyája illetve fényképes igazolvány (pl.: útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány)
Mennyi vért vesznek le a véradáskor?
A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát illetve vérlemezkét is adni.
Teljes vért, nők évente 3, férfiak 5 alkalommal adhatnak. Teljes véradások között legalább 56 napnak el kell telnie.

Minden vélemény számít!