«

»

szept 02

A Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének sajtóközleményei

AUGUSZTUS 29. AZ ATOMKÍSÉRLETEK ELLENI FELLÉPÉS NEMZETKÖZI NAPJA

1991. augusztus 29-én N. Nazarbajev, a Kazah Köztársaság Elnöke rendeletével bezárták a szemipalatyinszki atomkísérleti telepet. 1949 és 1989 között a szemipalatyinszki atomkísérleti telepen a Szovjetunió 456 légköri, szárazföldi és föld alatti kísérletet hajtott végre. Összességében több, mint 600 atomtöltényt robbantottak fel, amely az atomfegyverek létezése óta a világon elvégzett kísérletek egy negyedét jelenti.

Kazahsztán kezdeményezésére 2009-ben az ENSZ Közgyűlése határozatot hozott arról, hogy augusztus 29-ét az atomkísérletek elleni fellépés nemzetközi napjává nyilvánítják, amelynek szellemében évente a világot az atomkísérletek szörnyű következményeire, azok jövőbeni megújításának tűrhetetlenségére emlékeztető rendezvényeket tartanak. 26 állam lett a határozat társszerzője.

2012. augusztus 29-én a Kazah Köztársaság Elnöke, N. Nazarbajev felszólalt a Nemzetközi parlamenti konferencián Asztanában és elindította az ATOM projektet azzal a céllal, hogy megkapja a globális társadalom támogatását az atomkísérletek végleges beszüntetésére és az atomfegyverek teljes felszámolására. Mára már több, mint 92 ezer ember a világ több, mint 100 országából írta alá az ATOM projekt online petícióját. A projekt résztvevői remélik, hogy 2014. augusztus 29-ig elérik a 100 ezer aláírást. A petíció a www.TheAtomProject.org/100k oldalon írható alá.

2014. augusztus 29-én asztanai idő szerint 11 óra 5 perckor Kazahsztánban országszerte egy perc néma csenddel emlékeznek az atomkísérletek áldozataira. Az említett politikai cselekmény megvalósításához készülődve Kazahsztán felszólítja a nemzetek közösségét, hogy támogassa e kezdeményezést.

Kazahsztán a globális antinukleáris mozgalom élcsapatának tagjaként felszólítja a nemzetek közösségét az atommentes világ általános nyilatkozatának elfogadására, amelyben rögzítik minden egyes állam elszántságát az atomfegyvermentes világ elérését illetően. A nyilatkozat az Atomfegyverekről szóló egyezmény elfogadásának irányába tett soron következő fontos lépéssé válik.

KAZAH KÖZTÁRSASÁG MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE

Minden vélemény számít!